اموزش پرورش قارچ صدفی در منزل
پرورش قارچ صدفی در منزل کشت قارچ در کیسه یکی از رایجترین روشهای کشت قارچ در اکثر نقاط جهان است. در این روش برای بستر از کاه استفاده میشود.
بهتر است ابتدا کاهها را خرد کنید (کاههای خرد نشده نیز قابل استفاده میباشند).
برای ضدعفونی کردن کاهها باید آنها را بجوشانید
. برای این کار بهتر است کاهها را درون کیسههای پلاستیکی ریخته و آنها را به مدت 45 دقیقه در آب جوش قرار دهید (45 دقیقه از زمانی که آب به جوش می آید).
کاهها را به مکان تمیز برده و 24 ساعت منتظر بمانید تا آب اضافی آن خارج گردد.
رطوبت مطلوب به نحوی است که وقتی یک مشت کاه را در دست فشار میدهید، چند قطره آب از آن بچکد.
قبل از ریختن کاهها (بستر) در پلاستیک (پلاستیکهای خیار) بهتر است چند سوراخ در کف پلاستیک ایجاد نمایید.
کاههای ضدعفونی شده را تا ارتفاع حدود 20 الی 30 سانتیمتر در داخل کیسههای پلاستیکی ریخته و با دست خوب فشرده نمایید، سپس بر روی آن یک لایه بذر بپاشید و این عمل را تا پر شدن کامل پلاستیک انجام دهید.
برای فشرده شدن کاهها بهتر است یک سوراخ در وسط کیسه ایجاد نماییم و در نهایت درب پلاستیک را ببندید.
میزان بذر هر کیسه بستگی به مقدار کاه و اندازه کیسه، حدود 200-500 گرم میباشد.
میزان رطوبت، دما، نور و دیگر شرایط در دورههای رشد، بسیار مهم است.
کیسههای آماده شده را به مکانی تمیز و فاقد آلودگی با حرارت 20-30 درجه سانتیگراد ببرید، میزان دما در هفته اول بسیار مهم میباشد.
بعد از سفید شدن کامل پلاستیکها با میسلیومها (20 تا 30 روز بعد از کاشت) پلاستیکها را با تیغ برش دهید و یا آنها را به طور کامل از بسته جدا نمایید تا قارچها فضای مناسب برای رشد داشته باشند.
تامین رطوبت در این دوره بسیار اهمیت دارد. مناسبترین رطوبت هوا 85 تا 90 درصد میباشد.
حداکثر تا یک هفته بعد از برش پلاستیکها قارچهای کوچک در بدنه بستر ظاهر و پس از چند روز بزرگ و قابل برداشت خواهند شد.
بهترین زمان برداشت زمانی است که لبههای قارچ به سمت بالا بر نگردد.
برای برداشت قارچ میتوانید ساقه قارچ را با دست گرفته و بپیچانید. در صورت رعایت کامل شرایط و حفظ دما، نور، رطوبت و غیره با روش فوق میتوانید 3-4 هفته قارچ برداشت نمایید. فاصله کیسهها از یکدیگر باید حدود 30 سانتیمتر باشد تا از تداخل کلاهکهای قارچ با یکدیگر جلوگیری گردد.
در مکانهای کوچک برای حفظ رطوبت میتوانید با اسپری نمودن بدنه بستر از خشک شدن آن جلوگیری کنید و اگر چنانچه بدنه بستر خشک شد میتوان نسبت به آبیاری آن اقدام نمود.
برای بالا بردن میزان رطوبت می توانید کف اطاق را دائما با آب خیس نمایید، بهتر است از دستگاه بخارساز یا در صورت امکان از کتری آب جوش استفاده کنید. برای تشکیل کلاهک و تغییر رنگ آن نور کافی لازم است.
باید توجه داشت که آبیاری 48 ساعت قبل از برداشت قارچها متوقف شود.
پس از برداشت محصول میتوان آبیاری را ادامه داد. نور طبیعی اطاق، برای کشت کافی است. از ورود حشرات، بیماریها و آلودگیها به داخل مکان پرورش حتما ممانعت گردد و در صورت مشاهده مگسهای ریز (مگس سرکه) نسبت به مبارزه با آنها اقدام کنید.
در صورتی که از بذر آماده استفاده میکنید به چند نکته باید توجه کنید:
1ـ کیسه نایلونی حاوی بذر قارچ (اسپان) سالم بوده و فاقد پارگی یا چسب خوردگی باشد.
2ـ دانه های بذر قارچ (اسپان) فقط به رنگ قهوهای (رنگ غلات) یا سفید (ناشی از رشد ریشهها یا میسلیوم قارچ خوراکی) بوده و فاقد رنگ سبز یا سیاه یا نارنجی (بیماری کپکی) میباشد.
3ـ داخل نایلون بذر قارچ (اسپان) فاقد هرگونه قطرات آب میباشد.
4ـ دانههای بذر قارچ (اسپان) حالت دانهبندی داشته و در صورت چسبیدگی با فشار دست به راحتی دانهدانه شود.
5ـ پنبه درب نایلون بذر قارچ (اسپان) سالم بوده و آلوده و کثیف نباشد. در صورت تهیه بذر قارچ (اسپان) مناسب، امکان نگهداری آن در یخچال (دمای 4- 6 درجه بالای صفر) تا 21 روز میسر میباشد.
دیگر روشهای کشت قارچ صدفی کشت در بطری: در این روش بطریها را از بستر (کاه) پر کرده و آن را استرلیزه مینمایند.
سپس آنها را در دمای 17-18 درجه سانتی گراد و رطوت 65-70 درصد قرار میدهند. حدود 25-20 روز طول میکشد که به مرحله محصولدهی برسند.
کشت روی کنده درخت (درمناطق معتدل): دو روش اساسی برای کشت قارچ روی قطعات درخت وجود دارد.
کشت روی قطعات بزرگ چوب و کشت روی قطعات کوچک چوب. در این روش اسپان را روی قطعات درخت میریزند و در شرایط مناسب رشد میدهند.
منبع: سایت اطلاع رسانی قارچ صدفی ایران